Mat Mat Mat.

Antal portioner 4

Det behöver du
En halv frusen köttbit av älg, gärna framdel ca 300 g.
3 dl grädde,
1 gul lök,
färska champinjoner,
salt,
vitpeppar, 
10 enbär(stötta i mortel),
1msk sirap.

Älgskav

Hur man
Flisa köttbiten i så tunna flisor som möjligt.
Hacka löken fint och bryn den i smör, tillsätt köttet och låt det brynas tillsammans med löken.
Häll på grädden och låt det puttra ca 5 min.
Skiva svampen och blanda med köttet, salta, peppra och blanda ner enbären och sirapen. Låt puttra ca 10 min.
Om grädden kokar in i svampen så späd gärna med mer grädde eller lite mjölk. Såsen reds med lite majsenna så den inte blir för tunn.

Servera med Basmatiris och lingonsylt.

Smaklig måltid!

Antal portioner Beror på storleken på steken

Det behöver du

Älgstek (halvtinad)
Antingen jägarmix (kryddblandning) och
Viltkrydda (kryddblandning)
eller: 15 enhbär, vitpeppar.
Salt
Ca 3-4msk sirap
Grädde
Smör.

Ev. torkade trattkantareller.

         

Älgstek på mitt vis

Hur man

Tag den halvtinade steken å bryn den i smör runtom (helst i en stor gjutjärnsgryta).
Häll på vatten, sluta just innan det täcker steken.
Krydda med antingen mixarna, eller enbär salt och vitpeppar.
Häll på sirapen.
Låt nu steken puttra minst en 1,5  timme eller till vätskan halverats. Stick gärna en stekgaffel i steken för att kolla om köttsafterna inte är rosa. (Det beror ju som sagt på storleken)
Tag upp steken och sila över skyn i en annan kastrull. Lägg tillbaka  steken i grytan och låt den vila. Häll i 3 dl grädde i skyn och red med majsenna till önskad tjocklek på såsen, (tillsätt gärna torkade smulade trattkantareller om du har).
Skiva steken i tunna skivor.
Servera kokt potatis och gärna snabbinlagdgurka till.

Smaklig måltid. Hälsningar Skogis

Antal portioner Ca 6-8 Burgare

Det behöver du
Ca 500 g älgfärs
2 ägg
Massor av grillkrydda (inte fullt 0,5 dl)
0,5 dl potatismospulver

Tillbehör:
Hamburgerbröd
Sallad
Dressing (efter smak)
Tomater
Lök
Ost
Eller det ni gillar att ha på hamburgare. 🤩

Älgburgare

Hur man
Tag potatismospulvret, blanda i lite hett vatten så det blir som ett färdigt tjockt mos.
Blanda i äggen och grillkryddan, rör ihop.
Blanda ner färsen och arbeta ihop den så den tar ihop ordentligt.

Tag en rejäl klick, stor som en kroppkaka.
Platta ut den till ca 12 cm i diameter. (ungefär 1 cm tjock)
Stek den i rejält med smör, vänd när den har fått fin färg. Stapla burgarna på varann så håller de värmen bättre.
När alla burgarna är stekta, servera dem med tillbehör efter smak.
Ring så kommer jag!

Hälsningar Skogis😎

Antal portioner

Det behöver du
6-8 stora mandelpotatisar
Vitlökspulver
Lökpulver
Salt
Vitpeppar
Smör

Potatiskaka

Hur man
Skala potatisen ock skiva den tunt.
Tag en stekpanna, helst teflon eftersom det släpper lättast då.
Smält smöret i den, (ganska rejält med smör)
Lägg i ett varv med den skivade potatisen så att det täcker botten ordentligt.
Man kan gärna försöka lägga till ett snyggt mönster om man är ambitiös och vill ha en snygg ovansida, för det är den som syns när man serverar.

Lägg sedan på ca 1/2 av potatisen.
Salta och strö på peppar,lökpulver och vitlökspulver.
Lägg på resten av potatisen.
Täck med folie.
Stek på halvfart tills undersidan är gylenbrun och potatisen på ovansidan är halvmjuk. Sen kommer det roliga, att försöka vända eländet utan att man bränner ihjäl sig. 🤭
Lägg en tallrik uppe på kakan i stekpannan, lägg handen uppepå tallriken och luta den försiktigt ifrån dig, och vänd! Tänk på att det kommer att rinna matfett så se till att det inte rinner på din hand.
Sedan när du har kakan på tallriken, låt den glida ner i pannan igen.
Fortsätt steka tills potatisen är mjuk rakt igenom.
Servera gärna till älgfile. GOTT!!

Lycka till och smaklig måltid. 😉

Antal portioner 6

Det behöver du
1/5 Kg älgkött (innerlår, ytterlår) halvtinat
2 Röda paprikor
2 Gröna paprikor
3 dl Grädde
1 Flaska vitt matlagningsvin
Grovmalen svarpeppar, salt

Servera potatisgratäng till.

Kött i vitvinssås och paprika

Hur man
Tärna paprikorna i små tärningar ca 0,5*0,5 cm, lägg dom åt sidan.
Skär tunna tunna skivor av älgköttet, som när man gör skav.
Bryn det i smör och lägg i en ungsfast form varefter det är brynt.
Krydda köttet med svartpeppar och salt.
Häll på hälften av grädden i stekpannan, och hälften av matlagningsvinet.
Lägg ner paprikatärningarna och krydda lätt med salt och svartpeppar, var försiktig med kryddningen eftersom köttet redan är kryddat.
Låt paprikan sjuda i stekpannan ca 10 minuter, häll på resten av grädden och matlagningsvinet, sjud upp.
Häll sedan allt över köttet och ställ in i ugnen när ca 30 min återstår av gratängen.

Ring så kommer jag på middag.



Antal portioner Ca 3 liter

Det behöver du

5 Liter lingon
5 Liter vatten
2 Påsar hel kanel
2 Påsar hela nejlikor
2 Påsar kardemummakärnor
2 Kg socker

Lingonglögg

Hur man
Koka lingon, vatten och kryddor i ca 20 minuter.
Sila därefter.
Blanda i socker och rör tills det smält.
Låt glöggen svalna och häll upp på flaskor.
Det går bra att halvera mängden bär, vatten och socker,
men använd gärna lika mycket kryddor ändå. Den blir bara bättre.
Sprit är inte nödvändig i den här glöggen, den värmer bra ändå.
 

Antal portioner

Det behöver du
2-3 stora abborrar
1-2 Palsternackor
2-3 Morötter
1/2 Rotselleri
2 Tärningar fiskbuljong
3 Dl grädde



Abborrsoppa

Hur man
Börja med att filea abborrarna och "byxa" dom. Dvs, ta bort benraden på filen.
Lägg dom åt sidan.
Skala och hacka grönsakerna relativt fint, koka upp buljongtärningarna i 0,5 l vatten. Häll ner grönsakerna i buljongen, koka tills de i stort sett är klara.
Tag undan lite av grönsakerna (ca 1/4 ).
Mixa resten i buljongen.
Lägg tillbaka de omixade grönsakerna. Detta görs bara för att få lite mer "att bita i"
Häll på grädden, låt sjuda upp.
Smaka av, blir soppan för tjock så späd med lite vatten eller mjölk.
Den ska bli som en redd soppa.
Skär abborrfileerna i mindre bitar och lägg ner dom i soppan.
Låt den sjuda tills fisken är klar.

Ät och njut.  😉

Antal portioner

Det behöver du
Abborrfileér
3Dl grädde
Hackad dill (stort knippe)
Hackad gräslök (stort Knippe)
1 Liten burka ansjovisfile
2 Charlottenlökar

Ev. kall kokt potatis om det finns över från gårdagen.

Stekt abborrfile´

Hur man
"Byxa" fileerna. Panera fileerna i fint ströbröd.
Stek dem i rejält med smör.
När de är klara så tag upp dem och lägg dem på ett fat med folie över.
Hacka och fräs löken gyllenbrun.
Häll på grädden, ansjovisen med spad, dillen och gräslöken.
Låt puttra lite. (Om du har kall kokt potatis så lägg i den och värm tills den är varm).
Lägg sedan ner den stekta fisken i såsen och ät och njut.

Tips är att hellre koka potatis än att värma gårdagens, mycket godare!
Helst dillkokt färskpotatis.


Antal portioner

Det behöver du
Fast rund potatis (6 stora)
Grädde (3 dl, ev lite mer om man måste göra såsen tunnare)
Kvibille gräddädel (1/2)
Några droppar honung
Salt, anis, kummin, timjan.

Skogis godaste potatis.

Hur man
Skala och skiva potatisen i ca 1 cm tjocka skivor.
Bryn dessa i smör tills potatisen är lätt gyllenbrun.
Stöt kryddorna i mortel och krydda. Tänk på att Kvibillen är rätt salt så var försiktig med saltet.
Häll på grädde och smula ner Kvibillen i potatisen. Rör försiktigt tills osten smält. Häll på mer grädde om det blir för torrt.
Låt puttra tills potatisen nästan är klar.
Häll över i en ugnsform och ställ i ugnen i 175C*.
Låt potatisen bli klar i ugnen. Ca 15 min.

Passa utmärkt till älgfile.

ex.
Skiva älgfile´ ca centimetertjocka skivor.
Stek i smör och krydda med salt och svartpeppar.
Lägg över i ugnsform.
Häll i grädde i stekpannan och koka ur, smula ner resten av Kvibillen i grädden
och låt den smälta, häll över file´n och låt den stå i ugnen tillsammans med potatisen tills potatisen är klar.

Servera en god sallad till och ett gott rött till.

Smaklig måltid.